Ja, dat kan. Hieronder geven we algemene uitleg over grondwaterstand bij werk aan de riolering.
Vervangen en vernieuwen van het riool
Het huidige betonnen riool is verouderd. Bij oudere riolen zijn de buizen niet altijd lekdicht meer. Grondwater kan dan via de buisverbindingen (of inlaten), naar het riool wegstromen. Hierdoor kan de stand van het grondwater nu lager zijn dan dat deze eigenlijk zou moeten zijn. In het project gaan we het gehele vuilwaterriool vernieuwen. Met een nieuw, lekdicht riool stroomt grondwater niet meer weg. Dus zal het grondwater gaan stijgen naar het oorspronkelijk niveau.
Aanleg regenwaterriool
Naast het vernieuwen van het vuilwaterriool gaan we ook een nieuw regenwaterriool aanleggen. Dit is om het regenwater af te voeren dat op de bestrating valt. Dat is belangrijk bij de huidige klimaatveranderingen, waarbij wateroverlast maar ook droogte een belangrijk thema is. Water kan straks in, maar ook uit de buizen stromen. Zo krijgen we een evenwichtiger grondwaterstand met minder pieken en dalen. Dat is goed voor de funderingen van de woningen en voorkomt verdroging tijdens lange en warme perioden met weinig regen.
Meer over wie waarvoor verantwoordelijk is bij de grondwaterstand kunt u lezen op de gemeentewebsite: https://www.uithoorn.nl/Home/Wonen_en_leefomgeving/Riolering_en_wateroverlast
Vragen
Heeft u nog vragen over de grondwaterstanden en uw woning in het werkgebied van Dorpshart de Kwakel? Dan kunt u die stellen aan dhr. Van der Veldt - projectleider uitvoering, via een mail aan: albert.van.der.veldt@duoplus.nl
Wilt u een melding doen over het riool of wateroverlast? Dat kan ook via de website van de gemeente onder melding openbare ruimte.