In eerste instantie reageerde de bewoners wat terughoudend wanneer wij hen vroegen om commentaar te geven over hun ervaringen met de gemeente wat betreft het Sociaal Domein. Echter, nadat wij hen vertelden dat wij van de gemeente waren en met een nieuw (koers)plan over het sociaal domein voor de komende vier jaar bezig zijn, vonden ze het een leuke actie en was bijna iedereen wel bereid om daar aan mee te werken.
De meeste bewoners zijn, op de grofvuil regeling na, tevreden over de dienstverlening van de gemeente. Ze worden over het algemeen goed geholpen. Voorbeelden hiervan zijn WMO voorzieningen en burgerzaken (paspoort etc).
Met name ouderen het jammer dat ze tegenwoordig moeten bellen voor een afspraak of via de website een afspraak moeten maken. Had je vroeger een vraag over b.v. de collectieve ziektekostenverzekering dan liep je het gemeentehuis binnen en werd je direct geholpen. De huidige digitale ontwikkelingen werkt drempelverhogend. Veel bewoners zijn positief over WMO, thuishulp, het helpen bij voorzieningen. Naar voren komt dat mensen de gemeente graag weer zien als vroeger; binnenlopen voor een afspraak. De technologische ontwikkelingen maakt het ze moeilijk en een afspraak maken is irritant wordt zoal genoemd.
Voor verreweg de meeste bewoners ligt het knelpunt bij het ontbreken van een locatie met (culturele) voorzieningen. Er worden te weinig activiteiten georganiseerd. Dit geldt zowel voor jongeren als ouderen. Ouderen voelen zich, met name in het weekend, vaak eenzaam omdat ze nergens naar toe kunnen. Jongeren vervelen zich, kunnen nergens naar toe en gaan ‘keet trappen’. Bewoners vinden dat er meer gedaan mag worden voor ouderen en jongeren. Vooral in de weekenden. Het ontbreekt aan een locatie met voorzieningen. Een bewoner zegt dat het een idee is om jongeren zelf ideeën te laten inbrengen. Hij is positief over het buurthuis. Neem een kijkje in ons archief voor het volledige verslag.